Autót szeretnél vásárolni, de még nem határoztad teljesen el magad semelyik kategória irányában? Megmutatjuk, hogy mi alapján válassz autót, ha biztonsági kérdésekről van szó!

Autó vásárlásnál első a biztonság

Hiába a kötelező biztosítás és hiába a drága CASCO fizetése, hogyha olyan kocsit veszel, amelyeket csak „papírautóként” emlegetünk, mert nem véd meg a baleseteknél. Elsősorban a te biztonságod az első, így lehetőleg válassz olyan autót, amely nagy testű, erős karosszériával van összerakva. Inkább a motor zúzódjon össze, mint te!

Egy könnyűszerkezetű autónál egy kisebb ütközésnél is nagyobb a kockázat arra, hogy komolyabban megsérülsz, míg egy erősebb járműnél lehet, hogy még csak egy karcolásod sem lesz.

A másik mellettük szóló érv, hogy kisebb ütközéseknél, lehet, hogy a legnagyobb hibája az lesz, hogy egy kicsit lepattog róla a festék. Az autóra szerelhető rácsok és kiegészítők mind-mind segítenek elkerülni a nagyobb problémákat.

biztonságos autó

Legyen egy kicsit erősebb az autó

A lényeg, hogy a végsebesség ne 110 legyen. Miért? Mert sajnos nagyon sok helyről hallani például olyan történeteket, hogy egy kamionsofőr elbóbiskolt vezetés közben és rátapadt a gázra egy teljesen egyenes úton. Ha az autóval nem bírsz kitérni előle és gyorsabban sem vagy képes menni, akkor szinte elkerülhetetlen a baleset.

Legyen mindenhol fejtámasz az autóban

Talán mondanom sem kell, hogy ez milyen fontos pont. Egy nagyobb fékezésnél az ember előredől, majd visszaesik az ülésbe. Ha nincs mögötted fejtámasz, akkor az igen komoly nyaki, gerinc sérülésekhez vezethet!

Légzsák mindenhol

Egy nagyobb ütközés esetén a légzsák lehet a mentőöved. Nagyot üt, amikor kinyílik és jól kell, hogy beállítva legyen az ülésed és a kormány is, mert szintén komoly sérülést tud okozni, ha például túl közel vagy a kormányhoz.

Ne csak a vezető ülésnél legyen légzsák, hiszen az utasok védelme éppen olyan fontos, mint a sofőré!